KAHVERENKLİ KOKARCA BÖCEĞİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME


Haber Kategorisi : Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 10 Kasım 2023 19:52
Okunma Sayısı : 880
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

KAHVERENKLİ KOKARCA BÖCEĞİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

     İstilacı bir tür olan, İlimizde de 2019 yılında ilk kez varlığı tespit edilen ve bu yıl özellikle temmuz ayının 2. yarısından itibaren popülasyonunu önemli derecede artıran Kahverengi Kokarcanın Tanınması ve Mücadelesi konularında farkındalığın oluşturulması amacıyla “ Kahverengi Kokarca Acil Eylem Planı” çerçevesinde planlanan toplantılardan olan “Kahverengi Kokarca’ nın tanınması, Mücadelesinde Biyolojik Mücadelenin Önemi” konulu toplantı,  08.11.2023 tarihinde Koordinatör Araştırma Enstitüsü olan KTAE ’nde görevli uzman Ziraat Y. Müh. Kaan ALTAŞ ‘ın sunumu ile yapılmıştır.

Toplantıya; Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM, Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Ali KORKMAZ, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer AYDEMİR, Şube Müdürleri, 17 ilçenin Tarım ve Orman müdürleri ve teknik elemanları katılım sağlamıştır.

Toplantıda açılış konuşması yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM;  Kahverengi kokarcanın bölgemiz ve ilimiz ekonomisi için başta fındık olmak üzere önemli birçok tarımsal üründe yüksek bir zarar meydana getirme kapasitesine sahip olduğu, dolayısıyla zararlı ile zamanında ve etkin bir şekilde Tarım İl Müdürlüğümüz ve KTAE koordinasyonunda 17 İlçe Müdürlüğümüz ve tüm paydaş kurum ve kuruluşlarla birlikte Bakanlık acil eylem planı çerçevesinde iyi ve başarılı bir mücadele ortaya koyabileceğini belirtmiştir. Bu amaçla; Koordinatör Araştırma Enstitüsü olan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde kurulan Karadeniz Biyolojik Mücadele Laboratuvarında, Kahverengi Kokarca ’nın doğal düşmanı olan Samuray arıcığı (Trissolcus japonicus) ‘nın üretilerek doğaya salınması ile zararlıya karşı, çevre dostu, bir biyolojik mücadele yönteminin zararlı kontrolünde etkin bir rol oynayacağını ifade etmiştir.

Toplantıda yapılan sunumun ardından, bu zararlıya karşı alınacak önlemler ile birlikte, zararlının pasif olduğu bu dönemde, çekildiği kışlak, ev ve depo vb. gibi yerlerde yapılması gereken Mekanik Mücadelenin de önemi vurgulanarak, karşılıklı görüş ve düşünceler aktarılmıştır.



LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş