KARABOĞAZ GÖLÜNE GÖÇMEN KUŞLAR DAHA GELMEDİ

HAVALAR SICAK GİDİNCE GÖÇMEN KUŞLAR KUZEYDEN DÖNMEDİ


Haber Kategorisi : Alaçam Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 07 Aralık 2020 03:00
Okunma Sayısı : 3154
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Site Yönetimi



    Karaboğaz gölü Alaçam İlçesi sınırları içinde Bafra Delta  ovasının  batı  kesiminde  oluşmuş  kıyı set   gölüdür . Göl alanı yaklaşık  160 hektar   olup   doğu – batı   doğrultusunda  uzanmaktadır . Göl  alanı  kışın yağışlarla birlikte alanı genişlerken  , yaz  mevsiminde  kuraklık  etkisiyle  daralmaktadır. Göl  geniş  bataklık  ve sazlıklarla kaplıdır.Göl alanı ve sazlıklar Yaban ördeği ,Yaban Kazı,Karabatak,Sakarmeke,Çulluk,Balıkçıl,Karga,Sığırcık,Leylek... ve diğer  su kuşları  için barınma alanıdır .Bu Kuşların bazıları sürekli bu alanda yaşarken bazıları göçmen kuşlar olup kış mevsiminde bu alana gelirler.
     Göl sularında tatlı su  balıkçılığı yapılmaktadır.Karaboğaz gölünde Sazan,Kefal,İsrail Sazanı... gibi balık türleri yaşamaktadır. Göl çevresinde yaşayan vatandaşlar ve balık avı meraklıları göl ve kanallarda olta balıkçılığı yapmaktadırlar.



 Göl alanı kışın iyi bir avlanma alanıdır. Özellikle Bafra ve Çarşamba Delta ovalarının Kuş Cenneti kapsamına alınması ile Samsun ve Çevre illerdeki av meraklıları için Karaboğaz gölü ve çevresi tek avlanma alanı haline gelmiştir.
Sonbahar sonu ve kış aylarının başlangıcında havaların soğuması ile birlikte göçmen yaban kuşlarının bir bölümü Karaboğaz gölü ve çevresindeki sazlık alanlara geliyorlardı.Fakat bu yıl havaların çok fazla soğumaması nedeniyle göçmen yaban kuşlarının gelmesi gecikti.Av meraklıları sazlık alanda yaşayan yerli yaban kuşlarını avlarken büyük bir merakla havaların bir an önce soğuması ile göçmen yaban kuşlarının gelişini beklemektedirler.

    Kızılırmak Deltasının batısında yer alan Karaboğaz gölünün çevresindeki sazlık ve bataklık alanlarla sulak alan ekosistemi biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengindir. Flora ve Fauna zenginliği yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur.Karaboğaz gölü Dünyanın gözbebeği Kızılırmak Deltasında çok önemli kuş cennetidir. Türkiye’nin, Karadeniz sahilindeki doğal güzelliklerini koruyabilmiş en büyük ve en önemli sulak alanı olan Karaboğaz Gölü, biyolojik üretim yönünden bol gıda ihtiva eden karakterlerde bir sulak alan ekosistemidir.Karaboğaz Gölü, sahasında muhteşem doğal güzelliklerin bulunduğu ormanlık alanlar ve subasar ormanları da yer alır.  



    
     Karaboğaz gölü içersinde yetişen kamış, kındıra ve  sazlar yöre halkı ve göl çevresinde oturanlar  için  ekonomik   bir   gelir kaynağı idi . Geçmiş dönemlerde örtü Sazlardan hayvan barınağı örtüsü yapılırken Kamış ve Kındıra  bitkisinden hasır örülür, sepet yapılır ve hasır oturaklar vb.eşyalar yapılmaktaydı. Günümüzde artık çatı kaplamasında örtü sazı,evlerde yere sermeye hasır pek kullanılmadığı için göl ekosistemi içindeki bitkiler pek kullanılmıyor.
    Gölün bataklık alanlarında yaşayan başka bir canlı da sülüktür. Solucangiller ailesinden kan emici bir canlıdır.Geçmişte ve günümüzde çeşitli rahatsızlıkları için insanlar bu bataklıklardan sülük toplayarak vucütlarındaki çeşitli yerlere yapıştırarak şifa aramaktadırlar.



LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş