HAYVANLARA İLKBAHAR ŞAP AŞILAMA PROGRAMI BAŞLIYOR


Haber Kategorisi : Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Yayınlanma Tarihi : 01 Şubat 2022 11:34
Okunma Sayısı : 841
Haberin Yazarı : Yönetici
Haberin Kaynağı : Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

İlimizde İlkbahar Şap Aşılama Programı Başlıyor

İlimizde 2022 Yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Programı kapsamında yapılacak olan Şap Aşılama Programı  1 Şubat- 31 Mart 2022 tarihleri arasında tamamlanacaktır.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü,

          "Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır. Bu hastalığa sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlarda duyarlıdır. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemli olduğundan,  yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarına Şap aşısını mutlaka yaptırması gerekmektedir. Ayrıca sevk edilecek büyükbaş hayvanların da Şap hastalığına karşı son 12 ay içerisinde en az iki kez olması ve ikinci aşılamanın son altı ay içinde yapılmış olması gerekmektedir. 

            5996 sayılı 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 4. maddesi gereğince; yetiştiricilerimizin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup aksi yönde hareket edenler hakkında ilgili kanuna muhalefetten 2022 yılı için işletme başına 20.706 TL idari para cezası uygulanması hükmü de yasada yer almaktadır. Yine Şap ve LSD aşılarından herhangi birinin eksik olması durumunda hayvanların sevklerine müsaade edilmeyecek olup, veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir.

            Aşılama Programları, İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz tarafından yürütülecektir. Üreticilerimizin mutlaka  hayvanlarına Şap aşısı yaptırmaları  ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Yetiştiricilerimizin Şap Aşılama Programına göstereceği ilgi İlimizde Şap Hastalığı ile mücadelemizi kolaylaştıracaktır. Hayvan sahiplerine ve ilgililere önemle duyulur." dedi.


LinkedIn'de Paylaş
'de Paylaş
Telegram'da Paylaş
WhatsApp'da Paylaş